Kattentrimmen

 

Wat is kattentrimmen?

De afgelopen jaren zijn er door allerlei kruisingen steeds meer katten gekomen die een langharige vacht hebben of een kortharige vacht die erg dik is. Deze dieren hebben vaak hulp nodig bij de verzorging van hun vacht. Het is voor hen gewoonweg te veel haar om zelf goed te kunnen onderhouden. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals onderstaand genoemd: 

  • Klitten in de vacht: deze zijn erg pijnlijk voor de kat, bij iedere beweging wordt er door de klit aan de huid getrokken.  Bij kortharige katten kunnen klitten in de oksels en de liezen voorkomen. 
  • Vervilting van de vacht: de kat kan op het eerste gezicht best goed gekamd lijken, maar onder het mooie harenoppervlak kan een groot pakket vervilt haar zitten. Dit is extreem pijnlijk voor de kat.
  • Haarballen: de kat krijgt door het wassen (gemiddeld 3 uur per dag de vacht schoonlikken) zoveel haren binnen dat er veel haarballen ontstaan, of in sommige gevallen zelfs een verstopping van het maag/darmkanaal optreedt. 
  • Huidontstekingen: de vacht kan gaan broeien waardoor er ontstekingen en irritaties op de huid ontstaan.
  • Stinkende vacht of vet aanvoelen: de vacht kan bij te weinig verzorging ook gaan stinken en vet worden.
  • Roos op de onderrugde oorzaak kunnen een hormoonziekte, allergie of parasieten zijn. Het is echter altijd belangrijk om de roos te bestrijden, omdat aan de schilfers zich veel ziekteverwekkers kunnen hechten. 
  • Parasieten (onder het vilt): Vlooien en teken kunnen zich heerlijk verschuilen zonder dat u ze ziet. Uw kat voelt ze uiteraard wel maar kan niet krabben (want ook dat kan pijn doen als de vacht vervilt is!). 

Deze katten kunnen geholpen worden door ze, naast de gebruikelijke kambeurten door de eigenaar, op regelmatige basis te laten trimmen. U gaat merken dat uw kat zich na de behandeling prettiger voelt. Daarnaast is het trimmen van de kat ook in uw eigen voordeel. Hoe fijn is het voor uzelf om een stuk minder haren in uw huis te vinden?

Per vacht en per kat is het verschillend wat er gedaan kan worden. Op deze website vindt u meer informatie over de mogelijke behandelingen voor katten.

Opmerking voor mobiele telefoongebruikers:
Scroll naar beneden om diverse voorbeelden te zien van 
verschillende kattenrassen

Langharige katten:

Bij langharige katten denken we al snel aan raskatten zoals de Pers, Heilige Birmaan, Maine Coon en Ragdoll. Maar naast deze raskatten zijn er ook talloze kruisingen te vinden die allemaal dezelfde soort lange lokken met zich meedragen.

Raskat of niet, de langharige vacht ziet geen verschil. De ene kat zal een vacht hebben die meer onderhoud vraagt dan de ander, maar alle langharen hebben een stukje ondersteuning van de mens nodig als het op vachtverzorging aankomt. 

Wist u dat een langharige kat zonder de helpende hand van de mens al binnen een week compleet kan vervilten? Dit doet het dier ontzettend veel pijn.

Naast het risico op vervilting is regelmatig onderhoud nodig om klitten te voorkomen, parasieten tijdig op te sporen, te voorkomen dat schimmels kunnen floreren en uw prachtige langharige kat natuurlijk zo mooi mogelijk te houden. 

Daarnaast is het voor u als eigenaar ook prettig als er zo min mogelijk los haar in huis te vinden is. Uiteraard zal de kat altijd wat haar blijven verliezen. Als u uw kat regelmatig laat trimmen gaat u merken dat uw lieveling structureel beter "in zijn vacht zit".

Bij iedere behandeling staat het belang van de kat altijd voorop. De gezondheid en het stressniveau van het dier bepalen voor een groot deel wat qua vachtbehandeling mogelijk is. Bij een langharige kat proberen wij de vacht altijd zo veel mogelijk in tact te houden. Dat betekent dat een behandeling bij voorkeur bestaat uit het verwijderen van overtollige onderwol door diverse kam- en pluktechnieken. Een voorwaarde hiervoor is dat de kat door de eigenaar goed is bijgehouden qua kammen en de vacht dus weinig klitten bevat. 
Als een vacht klitten bevat die - in het belang van het dier - niet uitgekamd kunnen worden scheren wij deze klitten weg. Hierbij proberen wij de overige vacht zoveel mogelijk te sparen. 
Als de vacht van een kat veel klitten bevat of vervilt is kunnen wij helaas - in het belang van uw dier – niet anders dan de vacht helemaal scheren. Maakt u zich geen zorgen, de vacht groeit in de meeste gevallen vrij snel weer terug. Uiteraard scheren wij alleen in overleg met u als eigenaar. Wij scheren uw kat niet kaal, zoals bijvoorbeeld bij een operatie waarbij tot op de huid wordt geschoren, maar er blijven altijd nog korte haartjes zichtbaar. Het kopje, de kraag, de pootjes en de staart worden niet geschoren maar keurig gekamd.
In trimmers-jargon spreken we dan van de "Lions Cut". 

 

 "Lions Cut"

Kortharige katten:

De meest voorkomende kortharige kat in Nederland is de 'Europese Korthaar'. Maar we kennen daarnaast nog diverse andere kortharige katten zoals bijvoorbeeld de Britse Korthaar, de Siamees, de Burmees en de Abessijn. 
Kortharige katten kunnen hun vacht meestal prima zelf verzorgen, maar dat betekent zeker niet dat kortharen niet getrimd hoeven te worden! Er zijn kortharige katten die zo'n dikke vacht hebben dat ze zelf niet goed door de rui heen kunnen komen. Maar ook katten met overgewicht of de oudere katten kunnen moeite hebben met de vachtverzorging. 

Voor u als eigenaar kan het in de periode dat uw kat in de rui is erg vervelend zijn dat er overal haren liggen. Een trimbeurt kan de hoeveelheid haar in huis aanzienlijk verminderen. Bij iedere behandeling staat het belang van de kat altijd voorop. De gezondheid en het stressniveau van de kat bepalen voor een groot deel wat er qua vachtbehandeling mogelijk is.

Het hangt van de problematiek van de vacht af hoe de behandeling van de korthaar er precies uitziet. Bij klitten proberen wij die er zoveel mogelijk uit te kammen voor zover uw kat dit qua stressniveau aan kan. Als dit echt niet lukt dan worden de klitten - in het belang van uw kat - weg geschoren. Zolang dit onzichtbare plekken betreft proberen wij zoveel mogelijk van de overige vacht te sparen. 
De korthaar krijgt altijd een stevige kambeurt met verschillende technieken. Indien nodig kan uw kat ook gewassen worden. 

 


Bij alle vachtbehandelingen knippen we op verzoek de nagels, maken de oortje en oogjes indien mogelijk schoon en controleren we het gebit. Ook wordt uw kat gewogen en houden we samen met u "een oogje in het zeil" met betrekking tot het lichaamsgewicht. Indien gewenst kunnen wij u ook adviseren als blijkt dat uw kat toch net ietsje te zwaar is geworden...

Wij trimmen kat(ten) uitsluitend en alleen op afspraak! 

Klik hier voor het maken van een trimafspraak of voor prijsinformatie